De opleidingsdruk op de Intensive Care is groter dan ooit. In de Tweede Kamer noemde Ernst Kuipers het tekort aan goed opgeleid personeel het belangrijkste knelpunt bij de uitbreiding van de IC capaciteit. De complexiteit, snelheid, risico’s en hoge concentratie van medische technologie zorgen voor een spanningsveld tussen werken en leren. Collega’s hebben weinig tijd om elkaar te helpen tijdens het werk. Ook de opleiding van nieuwe IC verpleegkundigen, BAZ verpleegkundigen of IC buddy’s staat onder druk.

Wanneer je de belemmeringen wegneemt

In gesprek met IC’s ontdekten we 3 belangrijke belemmeringen:

1. Informatie is versnipperd en moeilijk toegankelijk

2. Opleiden is tijdrovend voor de lerende én voor de collega opleider

3. Er is nauwelijks taakgerichte ondersteuning in het werk

Het wegnemen van deze belemmeringen leidt tot tijdsbesparing bij IC verpleegkundigen en practitioners, waardoor zij meer tijd krijgen voor hun eigen patiënten en voor procesverbetering. Daarnaast werken IC verpleegkundigen met meer vertrouwen en kunnen ze problemen met de apparatuur zelfstandig oplossen. Tenslotte kunnen nieuwe medewerkers zelfstandig inwerken met regie over hun eigen leerproces.

Programma ‘Slim opleiden op de IC

Om dit te realiseren heeft Noordhoff samen met PPZ een oplossing ontwikkeld voor IC’s in Nederland. Met ‘Slim opleiden op de IC’ verlagen we de opleidingsdruk op jouw afdeling met een programma voor werkplekleren, waarbij we AskMe als krachtige tool inzetten. Met dit programma:

  • help je jouw IC team om werkprocessen vast te leggen en te verbeteren;
  • faciliteer je hen met de juiste informatie op het juiste moment;
  • en beschik je over een effectief hulpmiddel voor het aanleren van werkprocessen.
AskMe verminderd opleidingsdruk op de IC.

Laat je inspireren door het Groene Hart Ziekenhuis

Het Groene Hart Ziekenhuis is nu al een tijdje onderweg met ‘Slim opleiden op de IC’ en de resultaten zijn veel belovend. Opleidingsadviseur en IC-verpleegkundige Jeroen: “Deze manier van werken is echt goud waard. We zien een positief effect op de patiëntveiligheid binnen ons ziekenhuis.” Samen met Senior Adviseur Leren en Ontwikkelen en verpleegkundige Jaco vertelt Jeroen graag hun ervaring en het resultaat.

Snel resultaat

Invoering van werkplekleren met AskMe kan al in 4 weken tijd. Wij helpen je op weg en zorgen voor een goede start. Hierbij maken we gebruik van onze kennis en praktijkervaring bij andere IC’s, in het bijzonder bij het Groene Hart Ziekenhuis. Als onderdeel van het programma delen zij persoonlijk hun ervaring met jou! Groene Hart Ziekenhuis bereikt al twee jaar klinkende resultaten met deze aanpak en kon tijdens de Corona crisis pijlsnel opschalen.

Stap1:
Kick-off

Stap 2:
Organisatorische en technische scan

Stap 3:
Realisatie 10 AskMe’s op maat

Stap 4:
Inrichting AskMe omgeving

Uitgebreide IC bibliotheek met werkinstructies

AskMe bevat al een uitgebreide bibliotheek met 40 IC-specifieke werkinstructies, ontwikkeld samen met PPZ leden. Deze instructies mag je gebruiken en aanpassen aan de werkprocessen en apparatuur op jouw IC. Het kernteam maakt samen met onze consultants de eerste 10 werkinstructies op maat, waarbij je zelf kiest welke prioriteit hebben.

Tablet met AskMe voor op de IC

Als IC team zijn we de eigenaar van onze eigen werkinstructies. We kunnen ze zo nodig snel verbeteren

Als IC practitioner krijg ik meer tijd voor mijn eigen patiënten en voor de verbetering van onze werkprocessen

Als IC verpleegkundige werk ik met meer vertrouwen. Problemen met de apparatuur los ik zelfstandig op

Als nieuwe medewerker kan ik zelfstandig inwerken en heb ik de regie over mijn eigen leerproces

Wil jij ook slim opleiden op de IC?

Wil je verkennen of ‘Slim opleiden op de IC’ ook een goede oplossing voor jouw organisatie is?