11 juli 3:30

Kerncompetenties: digitale en sociale vaardigheden

In 2022 zijn de kerncompetenties digitale vaardigheden en sociale vaardigheden erg belangrijk geworden in de zorg. Hoe kijken HR- en L&D-managers van zorginstellingen hier tegenaan? We vroegen het aan Cas Paauwe en Marjan de Jong (respectievelijk E-learning specialist/LMS-beheerder en Adviseur Leren & Ontwikkelen van Gelre ziekenhuizen) en Hermine van den Dool (Opleidingsadviseur bij VVT-instelling Joris Zorg). “Je hebt sociale vaardigheden nodig om je mannetje te staan bij de steeds mondigere zorgvrager.”

“Met de juiste digitale skills word je arbeidsproductiever.”

Ruim de helft (56%) van de respondenten van de L&D Monitor (de Studytube Learning & Development Monitor 2022 is een kwantitatief onderzoek van Noordhoff en Studytube, uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction) geeft aan dat sociale vaardigheden de komende tijd belangrijker worden in de zorg. Digitale vaardigheden scoort ook hoog, met 54%. “Heel herkenbaar,” vindt Hermine die laatste score. “Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt wint de inzet van digitale hulpmiddelen aan terrein. Bij goede inzet kan dit zorgprofessionals ontlasten en arbeidsproductiever maken. Zo plukken we bij Joris Zorg de vruchten van slimme sensoren bij het bed, die onze medewerkers waarschuwen als de bewoner beweegt. Het handige is dat je deze sensoren instelt per bewoner. Door de sensor in te stellen op basis van iedere specifieke bewoner, gaat de medewerker nooit ‘voor niks’ naar de kamer toe en blijft er tijd over voor andere dingen.”

Iedereen ondersteunen

Deze trend vraagt wat van de medewerkers. Hermine: “Binnenkort gaat een nieuw, centraal platform al onze losse digitale systemen vervangen. We gaan volledig in de Cloud werken. Dat doet natuurlijk een beroep op ieders digitale vaardigheden. De verschillen onder onze vijfhonderd medewerkers zijn groot: sommige mensen vinden het leuk, anderen hebben niet eens een computer thuis. Aan ons de uitdagende taak om al deze mensen te ondersteunen bij hun digitale vaardigheden. Dat doen we door iedereen mee te nemen in onze communicatie over dit soort veranderingen en te onderzoeken waar het probleem zit van de mensen die we niet op de kar krijgen.”

Lees het hele artikel in de L&D Monitor

Download het volledige onderzoeksrapport