4 oktober 1:45

Wie in de zorg werkt, is vooral bezig met de korte termijn. Hoe geef ik mijn patiënten vandáág de beste zorg? Hoe maak ik het ze comfortabel? Welke aandacht hebben ze nú nodig? Logisch. En maar goed ook. Het is daarnaast belangrijk om verder vooruit te kijken, om te anticiperen op de toekomst. Trendwatcher Danielle Schreurs van FutureMap houdt zich daar mee bezig. “Wendbaarheid geeft grip.”

“Dankzij robots komt er meer ruimte voor betekenisvolle zorg”

Een glazen bol heeft Schreurs niet. Wel een frisse en eigenzinnige visie op wat ons te wachten staat in de toekomst. “De wereld waarin we leven verandert en het gaat steeds sneller. Een continue stroom van innovaties overspoelt ons. McKinsey heeft berekend dat we per week vier tot acht uur moeten leren om bij te blijven. Overzicht maakt plaats voor onzekerheid. We hebben te maken met politieke instabiliteit en klimaatverandering. Ook de zorgsector is morgen niet meer hetzelfde als vandaag. Met alle voortschrijdende kennis kan voeding straks een geneesmiddel zijn en worden we met gemak honderd jaar oud. Ouderdom wordt een te genezen aandoening en in de zogenaamde flat age society die ik voorzie, leidt de mens niet langer een gefaseerd leven maar meerdere levens in één leven.”

Co-botisering

Robots gaan de zorg onomkeerbaar veranderen, stelt de trendwatcher. Ze zullen zorgpersoneel niet vervangen; samenwerken is het devies. “Co-botisering dus, in plaats van robotisering. Big data en algoritmes gaan een rol spelen bij het stellen van diagnoses. Dit soort ontwikkelingen brengt ethische kwesties met zich mee. Stervensbegeleiding in de vorm van een machine die je arm streelt? Waar ligt de grens…? Waarde toevoegen door persoonlijke verbinding wordt een schaars goed waarmee een zorgverlener het verschil kan maken. Door robots in te zetten komt er dus meer ruimte voor betekenis- en impactvolle zorg.”

Werken en leren smelten samen

Werk wordt optimaal betekenisvol als we regels en protocollen loslaten, vindt Schreurs. “Wanneer we ons wendbaar opstellen, ontstaat er ruimte voor imperfectie, experiment en de zo belangrijke samensmelting van werken en online leren, waarin menselijke en kunstmatige intelligentie aan elkaar verbonden worden. Volgens de Japanners dragen sporen van breuk en herstel bij aan schoonheid en daar kan ik me helemaal in vinden. Om wendbaarheid te creëren is zelfbewustzijn en zelfvertrouwen nodig. Wat mij betreft draaien we de piramide van Maslow om en maken we van zelfbewustzijn een van onze belangrijkste basisbehoeften. Over zelfbewustzijn gesproken…ik vind rap-artiest Lizzo met haar gedurfde, brutale ‘Self Positivity Movement’ iets doen wat kenmerkend is voor deze tijd. Lizzo is de curvy belichaming van het ongepolijste. Zelfbewust en kwetsbaar. Ik gun de zorg wat meer ‘Lizzo’!”