8 december 1:37

AskMe is de tool wanneer het gaat om Performance Support! Maar wat is Performance Support en misschien nog wel belangrijker: hoe borg je het binnen jouw organisatie? De manier waarop mensen leren, verandert: waar vroeger klassikaal leren de maatstaf was voor vele trainingen en opleidingen, is dat nu e-learning of blended learning. Maar deze traditionele manieren van (digitaal) leren zijn niet meer het enige antwoord op de leerbehoeftes van nu. Deze verandering vraagt om nieuwe technologie om leermateriaal aan te bieden op een manier die aanspreekt. AskMe is de innovatie van 2018  wanneer het gaat om Performance Support of werkplek leren.

Wat is Perfomance Support?

Performance Support is de ondersteuning die je biedt door informatie te geven aan medewerkers in de context van hun werksituatie. Precies op het moment, en niet meer informatie dan nodig oftewel: just in time – just enough – just in place – just for me. Dit sluit aan bij de wetenschap dat mensen meer dan 70% van hun kennis opdoen tijdens het werk.

Om het hele spectrum van Performance Support te begrijpen, helpen de ‘Five moments of need’. Bedacht door de twee grootheden Conrad Gottfredson en Bob Mosher. Zij beschrijven vijf leermomenten waarvan de eerste twee vaak al binnen een organisatie zijn geborgd.

  1. Iets voor het eerst leren, bijvoorbeeld tijdens een (HBO-V)opleiding.
  2. Specialisatie, iets bijleren, bijvoorbeeld van verpleegkundige tot verpleegkundig specialist.
  3. Niet meer weten hoe de opgedane kennis toegepast moet worden in de praktijk. Hoe zat het ook alweer?
  4. Niet meer weten hoe het moet omdat er iets veranderd is. Bijvoorbeeld medicatievoorschriften of behandelmethoden die gewijzigd zijn. Hoe moet het nu?
  5. Er gaat iets mis. Er gaat bijvoorbeeld een alarm van een apparaat af. Hoe los ik het op?

AskMe als tool voor Performance Support

AskMe is binnen een organisatie de oplossing voor de leermomenten drie tot en met vijf. De momenten wanneer een medewerker zich in een werksituatie bevindt en er geen collega in de buurt is om hem of haar te helpen. AskMe noemen we daarom ook wel de digitale assistent op de werkvloer! Waarom AskMe? Het huidige leerproces gaat ervan uit dat de medewerker alle lesstof, kennis, protocollen en instructies  onthoudt vanuit trainingen, cursussen en of e-learning modules. Maar we weten ook dat het menselijk geheugen zijn beperkingen heeft en bepaalde kennis snel weg kan zakken wanneer we deze kennis of handeling weinig terug zien komen in de praktijk.

Met AskMe als tool voor Performance Support zorg je er voor dat je medewerker voortaan binnen drie klikken bij de juiste informatie komt. “Precies op het moment en niet meer dan nodig.”  Dit kan door middel van hun smartphone, computer on weels, laptop of tablet.

Hoe werkt AskMe?

Met de software van AskMe kun je werkprocessen, taakinstructies, video’s opknippen in stapsgewijze instructies. Dit kan één persoon binnen de organisatie doen, maar je kunt ook met meerdere experts tegelijk AskMe vullen met de nodige kennis en informatie. Vervolgens kun je de instructies van AskMe koppelen aan pincodes, trefwoorden, QR codes en – over een tijdje – zelfs beacons in het plafond! Op deze  manier breng je bepaalde filters aan in de informatie die er later voor zorgen dat de juiste instructie altijd binnen drie klikken vindbaar is voor je medewerker.

AskMe is een Performance Support-oplossing  van Noordhoff Health en ontwikkeld in co-creatie met acht ziekenhuizen en de coöperatie Profportaal Zorg. Interesse in een demo van AskMe?