30 september 9:44

In ziekenhuizen staat opleiden op gespannen voet met het werk. Er is vraag naar meer handen aan het bed en tegelijkertijd is de behoefte aan bij- en nascholing toegenomen. Veel organisaties zijn dan ook op zoek naar een tool om medewerkers op de werkplek te ondersteunen bij het werken en leren, zoals de digitale assistent AskMe. Wist je dat je ook eerst kunt starten met een klein team of afdeling, voordat je een tool als AskMe uitrolt binnen het hele ziekenhuis? Een voorbeeld hiervan is de IC, waar weinig tijd is om elkaar op de werkvloer te helpen en nieuwe collega’s op te leiden. Maar hoe verlaag je deze opleidingsdruk?

Om het opleidingsaanbod te verbeteren en flexibeler te maken, wordt werkplekleren gezien als hét concept. Het verlaagt de spanning tussen werken en leren door de zorgprofessional in het werk te ondersteunen, in plaats van naast het werk te scholen. Samen met het Groene Hart Ziekenhuis en Profportaal Zorg ontwikkelden we daarom een programma voor werkplekleren: ‘Slim opleiden op de IC’. Onderdeel van dit programma is de digitale assistent AskMe.

Met verschillende implementatietrajecten kun je in 4 weken live op de IC, in 6 weken bij de Acute Zorg en in 3 maanden in de hele organisatie. Voor de IC is een ruim aanbod van AskMe modules beschikbaar, welke je aan kunt passen aan de werkwijze op jouw IC.

Laat je inspireren door het Groene Hart Ziekenhuis
Het Groene Hart Ziekenhuis is nu al een tijdje onderweg met ‘Slim opleiden op de IC’ en de resultaten zijn veel belovend. Opleidingsadviseur en IC-verpleegkundige Jeroen: “Deze manier van werken is echt goud waard. We zien een positief effect op de patiëntveiligheid binnen ons ziekenhuis.” Samen met Senior Adviseur Leren en Ontwikkelen en verpleegkundige Jaco vertelt Jeroen graag hun ervaring en het resultaat. Benieuwd? Download de casestudy.