26 december 5:40

Waarom volop investeren in klassikale trainingen, e-learning en simulatie-omgevingen als je bedenkt dat 70% van de kennis wordt opgedaan op de werkplek zelf (Werplekleren)? Omdat het één niet zonder het ander gaat. Alle bekende leermethodes zijn opgebouwd vanuit het 70-20-10 model van Charles Jennings. Waarbij het uitgangspunt is dat de medewerker de meeste kennis opdoet op de werkplek. Maar hoe ondersteun je als organisatie het leren op de werkplek in een markt die constant in beweging is. Een markt die jou als organisatie misschien wel “dwingt” naar werkplek leren omdat de ontwikkelingen in technologie, wet- en regelgeving of werkinstructies tegenwoordig zo snel veranderen dat het gewoonweg niet meer te borgen is vanuit cursussen en of opleidingen.

Werkplekleren ondersteunen met AskMe

Wist jij dat medewerkers het meeste leren wanneer zij direct antwoord krijgen op een dringende vraag? Wanneer je tijdens werk in een bepaalde situatie komt waarbij je niet weet wat je moet doen en via een collega of andere bron het juiste antwoord krijgt, blijk je het direct op te slaan in je geheugen. Maar wat als deze collega er niet is en je wel een antwoord nodig hebt? AskMe is de oplossing wanneer het gaat om “werkplekleren” en “leren op het moment”.
AskMe is een digitale assistent die 24 uur 7 dagen in de week klaarstaat voor de medewerker. Hoe dit werkt? Met de software van AskMe kun je kennis, handleidingen, video’s en of werkinstructies opknippen naar kleine stapsgewijze taakinstructies. Medewerkers kunnen vervolgens door de slimme technologie in AskMe altijd binnen drie klikken de juiste informatie opvragen die ze op dat moment nodig hebben: werkplekondersteuning oftewel werkplekleren.

Werkplekleren binnen de zorg

Werkplekleren is onmisbaar als het gaat om medewerkers competenties laten leren die relevant zijn voor hun beroep. Vroeger werd bijna al het onderwijs klassikaal gegeven. Kennis was toen echter niet zo veel in beweging als nu het geval is, en deze vorm van onderwijs is  zeer tijdrovend. En zorgprofessionals hebben het al druk genoeg. Naast het toenemen van de werkdruk heb je als zorgprofessional ook nog te maken met alle veranderingen op het gebied van regelgeving en protocollen. Kortom: kunnen we nog wel verwachten dat een zorgmedewerker alles onthoudt en up-to-date blijft? Of moet je de professional op een ander emanier dan vroeger faciliteren vanuit de (zorg)organisatie? Hieronder een voorbeeld uit de praktijk:

Susan is zorgprofessional, die in het weekend standby staat. Opeens moet Susan een hartkatheterisatie uitvoeren bij een patiënt. Maar Susan heeft dit al bijna een jaar niet meer gedaan. Ze vraagt zich af welke instrumenten daar ook alweer voor nodig zijn en in welke volgorde ze deze moet klaarleggen. Want natuurlijk moet zo’n handeling wel in één keer goed gaan. Fouten maken in de zorg kan onaangename consequenties hebben. Met AskMe heb je binnen drie klikken het juiste antwoord op de vraag – in dit geval:  “Hoe ging het ook alweer?”. AskMe ondersteunt je medewerkers ook op de werkplek bij de situaties “Er is iets veranderd” en misschien wel de belangrijkste “Help, er gaat iets mis wat moet ik doen?”.

De voordelen van werkplekleren met AskMe

  • just in time, just in place, just enough. Alleen datgene leren dat van toepassing is voor de situatie waarin de zorgprofessional zich bevindt.
  • Bespaart tijd en geld in planning, lokalen, vergoedingen en trainers.
  • Versterkt de kennis die gedeeld is in klassikale sessies
  • Ondersteunt de medewerker in lastige situaties op de werkplek
  • Brengt de kennis direct bij de medewerker, verandert er een werkinstructie of protocol? Via AskMe breng je medewerkers direct op de hoogte.
  • Stapsgewijze en logische instructies: Je zorgprofessionals hoeven geen heel handboek of handleiding meer door te lezen om het juiste antwoord te vinden.

Benieuwd hoe wij jouw organisatie kunnen helpen met werkplekleren? Maak vrijblijvend een afspraak met één van onze experts of vraag een demo aan.