Wat is AskMe?

AskMe is een digitale oplossing om de medewerkers op de werkplek te ondersteunen bij het werken en leren. Zie het als een digitale collega waarop je altijd terug kunt vallen als je kennis even niet paraat hebt. Ook bij de onboarding van nieuwe medewerkers voegt AskMe veel waarde toe.

Voor wie is AskMe bedoeld?

AskMe is geschikt als digitale assistent voor alle zorgverleners, ongeacht de branche of organisatie waarin zij werken. Je kunt AskMe dus net zo gemakkelijk gebruiken aan het bed in het ziekenhuis, als thuis bij een cliënt in de thuiszorg, of in de organisatie waar de zorgvrager verblijft.

Waar wordt AskMe vooral voor gebruikt?

AskMe is een digitale assistent die je tijdens je werk kunt aanroepen als je even niet precies meer weet hoe je iets ook alweer moet doen of als er iets niet gaat zoals het moet of als er iets is veranderd, of wanneer een zorgvrager een toelichting wenst. AskMe kan alle denkbare taakinstructies bevatten. AskMe wordt veel gebruikt om taakinstructies aan te bieden voor taken die niet veel voorkomen of complex zijn. Voor zorgprofessionals in opleiding kan het ook heel handig zijn om alle praktische handelingen in AskMe te kunnen terugvinden in het kader van hun leerproces. Kortom: afhankelijk van doel en doelgroep wordt bepaald welke taakinstructies je erin wilt plaatsen.

Voor welke leermomenten is AskMe bedoeld?

Leren doen we de hele dag. Onderzoeken laten zien dat we het meeste van wat we moeten kunnen en kennen, leren tijdens het werk. Volgens het 70:20:10 model van Charles Jennings is dit zelfs 70%! Met AskMe ondersteun je zorgverleners daadwerkelijk op de werkplek. Of het nu gaat om het bedienen van een apparaat, het toepassen van een vaardigheid of taak die je wilt uitvoeren, AskMe kan je in 3 stappen antwoord geven op je vraag.

Zijn er al taakinstructies beschikbaar in AskMe?

Als je met AskMe aan de slag gaat, dan heb je direct toegang tot 15 AskMe modules met taakinstructies. Daarnaast zijn er 50 AskMe modules ontwikkeld, beschikbaar in verschillende deelbibliotheken. Als zorginstelling kun je gemakkelijk zelf nieuwe modules maken voor thema’s die bij jouw organisatie spelen. Hierin kunnen wij ook samenwerken. Noordhoff heeft veel ervaring om samen met zorginstellingen content te ontwikkelen.

Is AskMe in elk LMS te gebruiken?

AskMe kan worden gebruikt in combinatie met elk LMS.

Kan AskMe onze bestaande e-learning modules vervangen?

E-learning modules zijn bedoeld om iets nieuws te leren of om iets opnieuw te leren in het kader van na- en bijscholing. AskMe is een zogenaamd Electronic Performance Support System (EPSS). Deze digitale assistent is bedoeld als hulpmiddel op de werkplek als je even niet meer weet hoe iets ook alweer moet, als er iets is veranderd, als er iets niet gaat zoals het moet of wanneer je een zorgvrager wilt uitleggen hoe iets werkt. E-learning is hiervoor niet geschikt. AskMe is dus geen vervanger voor e-learning modules maar vult een gat op in de leervoorzieningen. Door e-learning en AskMe goed op elkaar af te stemmen, kun je het leren wel efficiënter en effectiever organiseren.

Is het mogelijk om eigen taakinstructies toe te voegen?

In AskMe is het mogelijk om zelf instructies toe te voegen, of bestaande instructies aan te passen op de specifieke situatie. Deze mogelijkheid bieden we je vanaf het Enterprise pakket.

Welke systemen ondersteunen AskMe?

Noordhoff streeft naar een zo breed mogelijke ondersteuning van browsers en apparaten. AskMe is gebaseerd op open standaarden zoals HTML5, Javascript, CSS en LTI.

Voor een compleet overzicht, klik hier.

Hoe werkt de AskMe marktplaats?

Met de AskMe marktplaats kunnen organisaties gemakkelijk AskMe’s uitwisselen. AskMe’s worden altijd gebundeld in een pakket. Als organisatie heb je de mogelijkheid om een volledig pakket aan te schaffen of juist aan te bieden.

Na aanschaf van een AskMe pakket kun je het pakket activeren en downloaden. Je kunt de AskMe onderwerpen direct in gebruik nemen of eerst aanpassen aan jouw eigen organisatie. Denk bijvoorbeeld aan werkafspraken en/of beleid.

Per AskMe kun je aangeven of deze beschikbaar is voor de medewerkers binnen jouw organisatie. Wanneer je de AskMe op ‘actief’ zet, kunnen alle medewerkers binnen jouw organisatie er direct gebruik van maken.

Is Single Sign-on mogelijk in AskMe?

AskMe kan met veel verschillende Identity providers (IDP) koppelen op basis van OpenID Connect. Zo heeft AskMe al koppelingen met Active Directory (>ADFS 4.0), HelloID, VMware en sinds afgelopen week ook Azure Active Directory (eenvoudig te integreren in een Microsoft-365 omgeving). Eén derde van de organisaties die nu live is, maakt gebruik van Azure AD.